mandag 11. desember 2006

Og så mistet jeg data

(Oppdatert med noen flere fakta 17. desember.)

Se der gikk jeg på den klassiske smellen, glemte å save og mistet dataene fra de tre første foredragsholderne.

Hva sa de nå? Fritt etter den slomsete hukommelsen,

Niklas Zennström

Han er grunnlegger av Skype og Kazaa. Han sa at Internett er demokratiserende, fordi det fører til større politisk transparens (gjennomsiktighet) vi har vel egentlig sett det i Sverige med et godt eksempel, der en blogger fant frem informasjonen som felte den ene svenske ministeren, eller som i at Skype i Kina er uovervåket, i motsetning til Google f.eks.

Hans ønske var at alle disse delesidene kan brukes til mer enn "meaning and dating" i fremtiden.

Lorraine Twohill, Google Europe

Sa at nett-tilgjengelighet er viktig, og det som hindrer er at bredbånd koster penger å ha (nå snakket hun om Europa, ikke Afrika der mangel på elektrisitet er det første hindret).

I UK er det kommet en stor andel av gratis bredbånd de 6 siste månedene.
Ellers at mens man tenker seg at nettcafeer brukes mest av turister og studenter, så står nettcafeer for 50 % av nettbruken i Tyrkia og Midt-Østen.

Hans Rosling

Professor of International Health, Karolinska Institutet,Co-founder of Gapminder, Stockholm.

Kort på norsk om Gapminder og hva det brukes til.

Navnet er forøvrig inspirert av mind the gap-beskjeden på T-banen i London.
Programmet hans er gratis og han mener at i det minste folk som er skattefinanisert har en forpliktelse til å dele.

Han var den mest interessante, skal se om jeg kan fylle på mer her senere.

Han oppdaget i sin tid at elevene hans, som var flinke masterstudenter, tok mer feil enn sjimpanser på å velge rett mellom hvilke land som hadde høyest barnedødelighet. Apene hadde 50 % sjanse til å velge Polen og Tyrkia som var det riktige svaret mot to asiatisk land, husker ikke hvilke i farta, men som Bangladesh f.eks, land man er "sikker på" har høy barnedødelighet.

Problemet var ikke mangel på informasjon, men foreldede synspunkter, de trodde de visste.
Synspunktene deres var riktige i 1960, elevene trodde stort sett at alle land som ikke ligger i Europa og USA hadde kort levealder med stor familie. Mens vi har lang levealder med små familier. Men det er feil, det er bare Afrika igjen som har det slik. De andre landene har hatt økonomisk vekst og endret familiestruktur, dette skjedde før Asia fikk den store teknologiske veksten, og var en forutsetning, skjønte jeg ham rett.

Verden moderniserer seg, menn flest i Bangladesh er mer moderne enn bestefaren til Hans Rõsling, Vietnam er f.eks moderne som Frankrike var i 1963.

Halvparten av menneskene i verden lever i by. Og fler blir det. Nå bor 3 av milliardene på landet og 3 i by, om 30 år er vi 3 milliarder fler, alle i by.
Vi må legge mer til rette for bystruktur, ikke idyllisere f.eks det enkle livet på landet i Afrika.
Hvis det var så fint på den afrikanske landsbygda ville det vært illegale immigranter der.

Demokrati, henger ikke helt sammen med økonomi og helse, var en annen av hans opplysninger. Demokratier kan være dårlige på helse og/eller BNP, og diktaturer kan være gode på BNP og/eller helse.

Ingen kommentarer: